Witamy w Przedszkolu Miejskim

Przedszkole Miejskie w Świeradowie-Zdroju wita na swojej stronie internetowej. Znajdziecie tu Państwo najnowsze wiadomości z życia przedszkola oraz niezbędne informacje i dokumenty.

 PLANOWANE JADŁOSPISY

  (1- 5 października 2018 r.)

 

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

Ø  Chleb  słonecznikowy z masłem

Ø  Schab „z pieca”

Ø  Ser żółty, dżem

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Kakao z mlekiem / herbata z miodem

Ø  Zupa pomidorowa z ryżem

Ø  Placki ziemniaczane

Ø  Z jogurtem naturalnym

Ø  Arbuz, winogrona

Ø  Kompot z sezonowych owoców

Ø  Chleb słonecznikowy z masłem

Ø  Szynka

Ø  Pomidorki koktajlowe

Ø  Herbata z cytryną

Alergeny

1,6,7,10

1,3,7,9

1,6,7,9

Wtorek

Ø  Chleb razowy z masłem

Ø  Jajko gotowane

Ø  Dżem

Ø  Kiełbasa krakowska

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Kawa inka z mlekiem / herbata owocowa z miodem

Ø  Zupa cukiniowa  z kurczakiem

Ø  Kasza bulgur na sypko

Ø  Schab pieczony w sosie własnym

Ø  Buraczki

Ø  Kompot z sezonowych owoców

Ø  Sok Kubuś

Ø  Wafelki kukurydziane

Alergeny

1,3,6,7

1,7,9

1

Środa

Ø  Chleb  Kamrat  z masłem

Ø  Pasta mięsna z suszoną żurawiną

Ø  Dżem, ser żółty

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Zupa mleczna - owsianka

Ø  Barszcz czerwony

Ø  Ziemniaki z koperkiem

Ø  Paluszki rybne z fileta

Ø  Mizeria

Ø  Kompot jabłkowo-dyniowy z nutą anyżu

Ø  Chleb Kamrat z masłem

Ø  Polędwica, sałata zielona

Ø  Herbata z cytryną

Alergeny

1,6,7

1,3,7,9

1,7,9

Czwartek

Ø  Chleb słonecznikowy z masłem

Ø  Szynka krucha

Ø  Ser żółty, dżem

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Mleko/ herbata miętowa

Ø  Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej

Ø  Ziemniaki z koperkiem

Ø  Kotlet z piersi kurczaka

Ø  Surówka z czerwonej kapusty

Ø  Kompot jabłkowy

Ø  Marchew tarta z jabłkiem

Ø  Pałeczki kukurydziane

Alergeny

1,6,7,10

1,3,7,9

1

Piątek

Ø  Chleb zakopiański z masłem

Ø  Tuńczyk w sosie własnym

Ø  Dżem

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Płatki kukurydziane z mlekiem

Ø  Kapuśniak z białej kapusty

Ø  Dyniotto czyli ryż z dynią

Ø  Kompot z sezonowych owoców

Ø  Bułka drożdżowa z jabłkiem

Ø  Herbata owocowa

Alergeny

1,4,6,7

1,4,7,9

1,3

 

      Jadłospis może ulec zmianie

 

Uwagi:

Śniadania autorskie „ Ja sam” serwowane są codziennie na zasadzie bufetu szwedzkiego. Dzieci samodzielnie komponują posiłek.
Poza napojami wymienionymi w jadłospisie, przez cały czas dla dzieci dostępna jest niegazowana woda mineralna.

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.


Alergeny występujące w posiłkach:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie.
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość dwutlenku siarki dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin oraz produkty przygotowane na jego bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.