Witamy w Przedszkolu Miejskim

Przedszkole Miejskie w Świeradowie-Zdroju wita na swojej stronie internetowej. Znajdziecie tu Państwo najnowsze wiadomości z życia przedszkola oraz niezbędne informacje i dokumenty.

 PLANOWANE JADŁOSPISY

  (18 - 22 czerwca 2018 r.)

 

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

Ø  Chleb  dyniowy z masłem

Ø  Schab „z pieca”

Ø  Ser żółty, powidła

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Kakao z mlekiem / herbata owocowa
z miodem

Ø  Zupa pomidorowa z makaronem

Ø  Ziemniaki młode z koperkiem

Ø  Paluszki rybne z fileta

Ø  Mizeria ze szczypiorkiem z jogurtem naturalnym

Ø  Kompot ze świeżych owoców

Ø  Chleb  dyniowy z masłem

Ø  Szynka

Ø  Sałata zielona

Ø  Herbata z cytryną

Alergeny

1,6,7,10

1,3,4,7,9

1,7,10

Wtorek

Ø  Chleb orkiszowy z masłem

Ø  Polędwica sopocka

Ø  Ser żółty, dżem

Ø  Mleko / herbata owocowa

Ø  Świeże warzyw
a sezonowe

Ø  Barszcz biały z ziemniakami, jajkiem i mięsem

Ø  Racuchy z jabłkiem

Ø  Kompot ze świeżych owoców

Ø  Koktajl jogurtowy z truskawkami (własny wyrób)

Alergeny

1,6,7,10

1,3,7,9

7

Środa

Ø  Chleb graham z masłem

Ø  Pasta jajeczno-serowa ze szczypiorkiem

Ø  Dżem

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Kawa inka z mlekiem / herbatka ziołowa
z miodem

Ø  Rosół z makaronem

Ø  Kasza kuskus na sypko

Ø  Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym

Ø  Buraczki

Ø  Kompot ze świeżych owoców

Ø  Babka piaskowa

Ø  Herbata owocowa

Alergeny

1,3,6,7

1,7,9,11

1,3,7

Czwartek

Ø  Chleb słonecznikowy z masłem

Ø  Ser żółty, dżem

Ø  Szynka

Ø   Świeże warzywa sezonowe

Ø  Mleko / herbata owocowa z miodem

Ø  Zupa  z zielonego groszku

Ø  Ziemniaki młode z koperkiem

Ø  Kotlet mielony

Ø  Sałata zielona ze śmietaną

Ø  Kompot ze świeżych owoców

Ø  Deser truskawkowo-twarogowy (własny wyrób)

Alergeny

1,6,7,10

1,3,7,9

7

Piątek

Ø  Chleb orkiszowy z masłem

Ø  Pasta z tuńczyka

Ø  Dżem

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Płatki kukurydziane z mlekiem

Ø  Zupa ryżowa

Ø  Ziemniaki młode z koperkiem

Ø  Bigos z młodej kapusty

Ø  Kompot ze świeżych owoców

Ø  Arbuz

Ø  Wafelki kukurydziane

Alergeny

1,4,6,7

1,7, 9

1

       

Jadłospis może ulec zmianie

 

Uwagi:

Śniadania autorskie „ Ja sam” serwowane są codziennie na zasadzie bufetu szwedzkiego. Dzieci samodzielnie komponują posiłek.
Poza napojami wymienionymi w jadłospisie, przez cały czas dla dzieci dostępna jest niegazowana woda mineralna.

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.


Alergeny występujące w posiłkach:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie.
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość dwutlenku siarki dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin oraz produkty przygotowane na jego bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.