Witamy w Przedszkolu Miejskim

Przedszkole Miejskie w Świeradowie-Zdroju wita na swojej stronie internetowej. Znajdziecie tu Państwo najnowsze wiadomości z życia przedszkola oraz niezbędne informacje i dokumenty.

 PLANOWANE JADŁOSPISY

  (16 - 20 kwietnia 2018 r.)

 

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

Ø  Chleb Kamrat z masłem

Ø  Ser żółty, kiełbasa szynkowa

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Kakao z mlekiem / herbata owocowa
z miodem

Ø  Zupa szpinakowa z jajkiem

Ø  Kasza jęczmienna na sypko

Ø  Gulasz drobiowo-wieprzowy

Ø  Surówka z kiszonej kapusty

Ø  Kompot ze świeżych owoców

Ø  Kisiel owocowy

Ø  Biszkopty bez cukru

Alergeny

1,6,7,10

1,3,7,9

1,3

Wtorek

Ø  Chleb graham z masłem

Ø  Twarożek z makrelą w pomidorach

Ø  dżem

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Płatki ryżowe z mlekiem

Ø  Rosolnik z zacierką i natką pietruszki

Ø  Ziemniaki z koperkiem

Ø  Piersi z kurczaka w panierce

Ø  Sałata lodowa z jogurtem greckim

Ø  Kompot ze świeżych owoców

Ø  Serek homogenizowany „Bakuś”

Alergeny

1,4,6,7,10

1,7,9

7

Środa

Ø  Chleb dyniowy z masłem

Ø  Pasta mięsna z kiełkami rzodkiewki

Ø  Dżem

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Kawa inka z mlekiem / herbatka ziołowa
z miodem

Ø  Zupa porowa z ziemniakami

Ø  Gołąbek z sosem pomidorowym

Ø  Kalarepka

Ø  Kompot ze świeżych owoców

Ø  Chleb z masłem

Ø  Polędwica sopocka

Ø  Roszponka, ogórek zielony

Ø  Herbata z miodem i cytryną

Alergeny

1,6,7

1,3,7,9

1,6,7,10

Czwartek

Ø  Chleb orkiszowy z masłem

Ø  Kiełbasa krakowska

Ø  Ser żółty, powidła

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Mleko / herbata owocowa z miodem

Ø  Zupa z fasolki szparagowej

Ø  Makaron świderek z polewą truskawkową

Ø  Kompot ze świeżych owoców

Ø  Chleb orkiszowy z masłem

Ø  Szynka krucha

Ø  Rukola, pomidorki koktajlowe

Ø  Herbata owocowa

Alergeny

1,6,7,10

1,7,9

1,6,7,10

Piątek

Ø  Chleb graham z masłem

Ø  Jajecznica

Ø  Dżem

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Kakao z mlekiem / herbata owocowa
z miodem

Ø  Krupnik z kaszy gryczanej

Ø  Ziemniaki z koperkiem

Ø  Filet rybny panierowany

Ø  Mizeria ze śmietaną

Ø  Kompot ze świeżych owoców

Ø  Mix owoców (banan, ananas, kiwi)

Ø  Chrupki kukurydziane

Alergeny

1,3,6,7

1,3,4,9

1

  

Jadłospis może ulec zmianie

 

Uwagi:

Śniadania autorskie „ Ja sam” serwowane są codziennie na zasadzie bufetu szwedzkiego. Dzieci samodzielnie komponują posiłek.
Poza napojami wymienionymi w jadłospisie, przez cały czas dla dzieci dostępna jest niegazowana woda mineralna.

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.


Alergeny występujące w posiłkach:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie.
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość dwutlenku siarki dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin oraz produkty przygotowane na jego bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.