Witamy w Przedszkolu Miejskim

Przedszkole Miejskie w Świeradowie-Zdroju wita na swojej stronie internetowej. Znajdziecie tu Państwo najnowsze wiadomości z życia przedszkola oraz niezbędne informacje i dokumenty.

 PLANOWANE JADŁOSPISY

   (20 - 24 sierpnia 2018 r.)

 

 

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

Ø  Chleb  dyniowy z masłem

Ø  Kiełbasa krakowska

Ø  Ser żółty, dżem

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Kakao z mlekiem / herbata owocowa z miodem

Ø  Zupa kalafiorowa

Ø  Racuchy z jabłkami

Ø  Kompot z sezonowych owoców

Ø  Kanapki z szynką i ogórkiem zielonym

Ø  Herbata miętowa

Alergeny

1,6,7,10

1,3,7,9

1,6,7

Wtorek

Ø  Chleb orkiszowy z masłem

Ø  Pasta twarogowo-rybna

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Płatki kukurydziane z mlekiem

Ø  Rosół z makaronem

Ø  Ziemniaki z koperkiem

Ø  Udko duszone w ziołach

Ø  Sałata ze śmietaną

Ø  Kompot z sezonowych owoców

Ø  Arbuz

Ø  Pałeczki kukurydziane

Alergeny

1,4,6,7,10

1,7,9

1

Środa

Ø  Chleb graham z masłem

Ø  Szynka

Ø  Ser żółty, dżem

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Kawa inka na mleku / herbata owocowa z miodem

Ø  Zupa fasolowa

Ø  Kasza jęczmienna na sypko

Ø  Gulasz

Ø  Surówka z kapusty pekińskiej

Ø  Kompot z sezonowych owoców

Ø  Kisiel

Ø  Biszkopty

Alergeny

1,6,7

1,7,9

1

Czwartek

Ø  Chleb słonecznikowy z masłem

Ø  Ser żółty, dżem

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Mleko / herbata owocowa z miodem

Ø  Zupa szpinakowa z jajkiem

Ø  Ziemniaki z koperkiem

Ø  Kotlet mielony

Ø  Mizeria

Ø  Kompot z sezonowych owoców

Ø  Mix owoców

Ø  Chrupki kukurydziane

Alergeny

1,6,7,10

1,3,7,9

1

Piątek

Ø  Chleb  dyniowy z masłem

Ø   Pasta z wędliny

Ø  Powidła

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Kakao z mlekiem / herbata owocowa z miodem

Ø  Krupnik z kaszą gryczaną

Ø  Ziemniaki z koperkiem

Ø  Jajko sadzone

Ø  Fasolka szparagowa z masłem klarowanym

Ø  Jogurt owocowy

Alergeny

1,6,7

1,3,7,9

7

   

      Jadłospis może ulec zmianie

 

Uwagi:

Śniadania autorskie „ Ja sam” serwowane są codziennie na zasadzie bufetu szwedzkiego. Dzieci samodzielnie komponują posiłek.
Poza napojami wymienionymi w jadłospisie, przez cały czas dla dzieci dostępna jest niegazowana woda mineralna.

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.


Alergeny występujące w posiłkach:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie.
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość dwutlenku siarki dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin oraz produkty przygotowane na jego bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.