Przedszkole Miejskie w Świeradowie

Oficjalna strona miejskiego przedszkola w Świeradowie-Zdroju.

J A D Ł O S P I S   T Y G O D N I O W Y

 
Menu przedszkolnej sto
łówki

 

 

Poniedziałek

18.10.2021r.

Wtorek

19.10.2021r.

Środa

20.10.2021r.

Czwartek

21.10.2021r.

Piątek

22.10.2021r.

Śniadanie

Chleb słonecznikowy z masłem osełkowym

Pasta mięsna z soczewicą
i  suszonymi pomidorami

Płatki ryżowe na mleku
z miodem

Kolorowa papryka

Herbata owocowa

Bułka grahamka
z masłem osełkowym

Szynka z piersi indyka

Ser żółty z czosnkiem i bazylią

Sałata masłowa

Biała rzodkiewka

Kawa inka/herbata czarna z cytryną

Chleb razowy z masłem osełkowym

Pasta jajeczna
ze szczypiorkiem

Płatki kukurydziane z mlekiem

Ogórek kiszony

Herbata miętowa

Bułka maślana z masłem osełkowym

Serek śmietankowy

Kiełbasa żywiecka podsuszana

Zielony ogórek

Pomidorki koktajlowe

Herbata owocowa

Chleb wieloziarnisty
z masłem osełkowym

Parówka z szynki

Ketchup

Twarożek z rzodkiewką

Kakao/herbata owocowa

 

alergeny

Gluten,mleko,gorczyca,jajko

Gluten,mleko

Gluten,mleko,gorczyca,jajko

Gluten,mleko

Gluten,mleko

Obiad

Zupa żurek z jajkiem i kiełbasą zabielana śmietaną

Pyzy drożdżowe z polewą malinową

Borówki

Sok multiwitamina 100%

Zupa neapolitańska
z makaronem zabielana
śmietaną

Gołąbek w sosie pomidorowym

Nektarynka

Kompot ze śliwkami

Zupa  krupnik ryżowy
z ziemniakami

Łosoś  zapiekany z warzywami

Kasza kuskus

Jabłko, gruszka

Kompot z aronią

Zupa ogórkowa zabielana śmietaną

Pierś z kurczaka
w sosie potrawkowym

Makaron piombi

Winogrona

Kompot z malinami

Zupa pomidorowa
z zacierk
ą zabielana śmietaną

Kotleciki wieprzowe z białą fasolą i majerankiem

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z marchewki
i pora

Kompot z gruszek

alergeny

Gluten,seler,mleko,jajko

Gluten,seler,mleko,

Gluten,seler,ryba

Gluten,seler,mleko

Gluten,seler,mleko,jajko

Podwieczorek

Jogurt pitny z pigwą, imbirem
i ananasem

Chrupki kukurydziane

Chałka drożdżowa
z mas
łem osełkowym i bio dżemem
z czarnej porzeczki

Kakao

Banan z polewą czekoladową
i wi
órkami kokosowymi

 

Koktajl na bazie mleka z bananem, pomarańczą, szpinakiem i cytryną

Ciasteczka sezamkowe

Soczek jabłkowo-wiśniowy

alergeny

Mleko

Gluten,mleko,jajko

Mleko

Mleko

Sezam


Jadłospis może ulec zmianie

  
Uwagi:

  • Poza napojami wymienionymi w jadłospisie, przez cały czas dla dzieci dostępna jest niegazowana woda mineralna
  • Kompot do obiadu przygotowywany jest na bazie świeżych owoców (jabłka, gruszki) z dodatkiem owoców  sezonowych i mrożonych
  • Codziennie , po podwieczorku gdzie nie ma pieczywa , dostępne są kanapki z powidłami lub dżemem

 

18.10.2021

Śniadanie: alergeny ( gluten, mleko)

Chleb słonecznikowy 40g: mąka żytnia razowa - gluten, mąka pszenna - gluten, słonecznik ziarno drożdże, regulator kwasowości E330, cukier, sól;  masło osełkowe 82% tłuszczu (śmietana - laktoza) pasta mięsna z z szynki 30g: szynka wieprzowa, masło osełkowe 82% tłuszczu (śmietana – laktoza) suszone pomidory, soczewica

Zupa mleczna 200ml:  mleko 200ml - laktoza,  płatki ryżowe, herbata owocowa z cukrem trzcinowym 5g

II śniadanie :

Kolorowa papryka 100g

Obiad: alergeny  (gluten, mleko, seler, jajko,soja,orzechy,gorczyca)

Zupa żurek z ziemniakami, jajkiem i kiełbasą 250ml: żur naturalny - gluten, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 95%, skrobia, sól, przyprawy i ich ekstrakty, białko wieprzowe, glukoza, stabilizatory, soja, gluten, mleko-laktoza, orzechy, gorczyca, azotyn sodu), jajko, śmietana 18% laktoza, sól, przyprawy

Pyzy drożdżowe:  mąka pszenna -  gluten , drożdże,jajko z polewą malinową(maliny,jogurt naturalny 50ml-mleko)

Borówki 50g

Sok multiwitamina 100% 200ml

Podwieczorek: (mleko)

chrupki kukurydziane, jogurt pitny 150g (mleko, cukier, przecier z pigwy, ananasa, imbir w proszku);  kalarepka do chrupania 50g

19.10.2021

Śniadanie: alergeny ( gluten, mleko,)

Bułka grahamka:mąka pszenna-gluten,makam graham-gluten,carbon 0,1-5%,polepszacz ,margaryna,cukier,drożdże,sól; masło osełkowe 82% tłuszczu (śmietana-laktoza), szynka drobiowa 25g : mięso z indyka 100g/100g produktu, sól, przyprawy, aromaty naturalne

Ser żółty 20g:mleko bez laktozy pasteryzowane, sól, stabilizator,kultury bakterii, podpuszczka, zioła)

Kawa inka:mleko 200ml, zboża-gluten, miód naturalny/herbata czarna z cytryną

Sałata

 

II śniadanie :

Biała rzodkiewka 100g

 

Obiad: alergeny ( gluten, mleko, seler,)

Zupa neapolitańska ze śmietaną 250ml: makaron z pszenicy-gluten, marchew, seler, pietruszka, por, śmietanka 12%-laktoza, sól,

Gołąbek w sosie pomidorowym 180g: (szynka wieprzowe, sól, ryż, przyprawy) przecier pomidorowy 100%, śmietanka 12%-laktoza, sól, przyprawy;

Nektarynka 50g

Kompot ze śliwkami bez cukru 200ml: jabłka ,śliwki

 

Podwieczorek: alergeny ( gluten, mleko,jajko)

Chałka drożdżowa z masłem osełkowym i dżemem: mleko-laktoza, mąka pszenna-gluten, jajko, drożdże, cukier trzcinowy, sól; dżem porzeczkowy 100%

Maliny 50g

Jogurt naturalny 150ml

 

20.10.2021

Śniadanie: alergeny ( gluten, mleko, jajko)

Chleb razowy 40g: mąka żytnia razowa-gluten, sól, kwas razowy, mąka pszenna-gluten, drożdże, sól; masło osełkowe 82% tłuszczu (śmietana-laktoza);  pasta jajeczna  ze szczypiorkiem 30g : jajko ; masło osełkowe 82% tłuszczu (śmietana-laktoza), szczypiorek, sól

Zupa mleczna 200ml: mleko-laktoza, płatki kukurydziane

Ogórek kiszony 50g

Herbata miętowa

II śniadanie :

Gruszka 50g

 

Obiad: alergeny ( gluten,seler)

Zupa krupnik ryżowy z ziemniakami 250ml : ziemniaki, marchew, por, seler, pietruszka, ryż, zioła, sól, pieprz

Łosoś  100g– ryba z warzywami zapiekany (brokuł, kalafior, marchew)

Kasza kuskus-gluten

Jabłko 50g

Jogurt naturalny 150g- mleko

Kompot z aronią bez cukru 200ml: gruszki, aronia

 

Podwieczorek: (mleko)

Banan z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi: banan, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, masło osełkowe 82% tłuszczu (śmietana-laktoza), cukier trzcinowy

 

21.10.2021

Śniadanie: alergeny ( gluten, mleko,gorczyca,orzechy,seler,)

Bułka maślana: maka pszenna-gluten, margaryna-mleko ,cukier, drożdże,sól, polepszacz ; masło osełkowe 82% tłuszczu (śmietana-laktoza), serek śmietankowy 20g: ser śmietankowy-laktoza, żelatyna wieprzowa, błonnik roślinny, stabilizator-mączka chleba świętojańskiego, sól; kiełbasa żywiecka 20g: mięso z szynki 130/100g produktu, skrobia, sól, przyprawy, aromaty naturalne, cukier, askorbinian sodu, azotyn sodu, soja, mleko,orzechy,seler,gorczyca

Zielony ogórek 50g

 

II śniadanie :

Pomidorki koktajlowe 50g

 

Obiad: alergeny ( gluten, mleko, seler)

Zupa ogórkowa ze śmietaną : ziemniaki, ogórek kiszony, marchew, seler, pietruszka, por,śmietana 18%-laktoza, sól, przyprawy

Pierś z kurczaka w sosie potrawkowym 180g : pierś z kurczaka 100g, marchew, pietruszka, por, śmietanka 12% -laktoza

Makaron piombi-gluten

Mizeria 50g jogurt naturalny-mleko, ogórek zielony, sól

Winogrona 50g

Kompot z malinami bez cukru 250ml : jabłka, maliny

 

Podwieczorek: (mleko)

Koktajl mleczny owocowo-warzywny 200ml : mleko, banan, szpinak, pomarańcza, cytryna

22.10.2021

Śniadanie: alergeny ( gluten, mleko,)

Chleb Staropolski ze słonecznikiem 40g: mąka żytnia-gluten, mąka pszenna-gluten, płatki pszenne-gluten, płatki żytnie-gluten, siemię lniane, słonecznik, sezam, suchy zakwas drożdże, sól; masło osełkowe 82% tłuszczu (śmietana-laktoza); parówki z szynki 60g :mięso z szynki 100g/100g produktu, sól, przyprawy, susz z acerolli, aromaty naturalne, ketchup

Twarożek z rzodkiewką: twaróg 50g- laktoza, rzodkiewka 30g

Kakao: mleko 200ml-laktoza, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, cukier trzcinowy /  herbata owocowa z miodem

 

II śniadanie :

Jabłko 50g

 

Obiad: alergeny ( gluten, śmietanka, seler, jajko)

Zupa pomidorowa z zacierką: 250ml: udziec z indyka bez skóry, marchew, seler, pietruszka, por, przecier pomidorowy 100%, śmietanka 12%-laktoza; makaron: mąka pszenna-gluten, jajko; sól, przyprawy

Kotleciki wieprzowe z białą fasolą 100g: mięso z szynki wieprzowej 70g, bułka kajzerka(mąka pszenna-gluten,płatki owsiane – gluten, drożdże, sól), bułka tarta- gluten, fasola, jajko, przyprawy, sól

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z marchewki i pora: marchew, por, przyprawy, olej rzepakowy

Kompot z gruszek bez cukru 200ml : gruszki

 

Podwieczorek: alergeny (sezam, mleko)

Sezamki-ziarno sezamu

Soczek jabłkowo-wiśniowy 200ml

Jogurt naturalny: mleko 150ml

   

Do każdej zupy  dodawana jest natka pietruszki lub zielony koperek

Zupa – 250 ml

II danie – 100 g (dodatki skrobiowe)

               - 100 g (mięso)

               - 100 g (dodatek witaminowy)

Napoje – 200 ml (kompot/koktajle)

Porcje owoców i warzyw – 50-100g

 

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.


Alergeny występujące w posiłkach:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie.
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość dwutlenku siarki dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin oraz produkty przygotowane na jego bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.