Przedszkole Miejskie w Świeradowie

Oficjalna strona miejskiego przedszkola w Świeradowie-Zdroju.

J A D Ł O S P I S   T Y G O D N I O W Y

 
Menu przedszkolnej sto
łówki

 

 

Poniedziałek

03.05.2021r.

Wtorek

04.05.2021r.

Środa

05.05.2021r.

Czwartek

06.05.2021r.

Piątek

07.05.2021r.

Śniadanie

 -

Chleb orkiszowy z masłem osełkowym

Pasta z makreli ze szczypiorkiem i pomidorami

Płatki kukurydziane z mlekiem  i miodem

Bułka pełnoziarnista z masłem osełkowym

Ser mozzarella

Pomidorki koktajlowe

Świeża bazylia

Dżem truskawkowy

Kakao/herbata owocowa

Chleb razowy z masłem osełkowym

Kiełbasa krakowska drobiowa podsuszana

Gotowane jajko

Rzodkiewka z koperkiem

Kiełki

Kawa inka/herbata czarna z cytryną

Chleb dyniowy z masłem osełkowym

Pasta mięsna drobiowa z cieciorką

Kolorowa papryka

Zielony ogórek ze szczypiorkiem

Mleko/herbata miętowa

 

alergeny

 

Gluten,mleko,ryba,jajko

Gluten,mleko

Gluten,mleko,jajko

Gluten,mleko

Obiad

 -

Zupa grochówka z kiełbasą

Makaron razowy pióra z pszenicy durum

Polewa twarogowo – malinowa

Borówki

Marchewka do chrupania

Kompot gruszkowy

Zupa szczawiowa z jajkiem i  ryżem

Potrawka z kurczaka

Ziemniaki z koperkiem

Sałata rzymska z kolorową papryką,czosnkiem niedźwiedzim,kukurydzą i  ogórkiem kiszonym z sosem winegret

Winogrona

Kompot z truskawkami

Zupa buraczkowa z ziemniakami

Filet z miruny pieczony w ziołach

Ryż na zielono z koperkiem

Sałatka z kiszonej kapusty z marchewką i  szczypiorkiem

Śliwka

Kompot jabłkowy

Zupa neapolitańska z makaronem

Gulasz wołowy z  czerwoną fasolą i kukurydzą

Kasza bulgur

Brokuł na parze

Jabłko

Kompot z malinami

alergeny

 

Gluten,seler,mleko

Gluten,seler,mleko,jajko

Gluten,seler,mleko,ryba

Gluten,seler,mleko,jajko

Podwieczorek

 -

Kolorowe kanapki z czerwoną cykorią, szynką wieprzową,białą rzodkiewką i natką pietruszki

Koktajl mleczny z owocami tropikalnymi

Chrupki kukurydziane

Budyń bananowy ze świeżym bananem, prażonymi wiórkami kokosowymi i lukrową posypką

Jogurt owocowy z komosą ryżową

Biszkopciki

alergeny

 

Gluten,mleko

Mleko

Gluten,mleko,jajko

Gluten,mleko,jajko

  
Jadłospis mo
ż
e ulec zmianie

 

Menu obiadowe szkolnej stołówki 

 

 

Poniedziałek

03.05.2021r.

Wtorek

04.05.2021r.

Środa

05.05.2021r.

Czwartek

06.05.2021r.

Piątek

07.05.2021r.

tradycyjne

wegetariańskie

tradycyjne

wegetariańskie

tradycyjne

wegetariańskie

tradycyjne

wegetariańskie

tradycyjne

wegetariańskie

 

 

 

 Zupa szczawiowa z jajkiem i ryżem

 (250 ml)

Zupa buraczkowa z ziemniakami

 (250 ml)

Zupa neapolitańska z makaronem

 (250 ml)

 

 

 

Potrawka z kurczaka

 (180 g)

Panierowany bakłażan z pomidorem  (120 g)

Filet z miruny pieczony w ziołach

(120 g)

Pasztet z warzyw pieczony z serem żółtym i dipem czosnkowym

(120 g)

Gulasz wołowy z  czerwoną fasolą i kukurydzą

 (200 g)

Gulasz warzywny z ciecierzycą i pomidorami (200g)

 

 

Ziemniaki z koperkiem

(150 g)

Ryż na zielono z koperkiem

 (150 g)

Kasza bulgur

(150 g)

 

 

 

Sałata rzymska z kolorową papryką,kukurydzą,czosnkiem niedźwiedzim i ogórkiem kiszonym z sosem winegret

 (100 g)

Sałatka z kiszonej kapusty z marchewką i szczypiorkiem

 (100 g)

 

Brokuł na parze

 (100 g)

 

 

 

 

Mandarynka  (1 szt)

Kompot z truskawkami

Woda źródlana z cytryną

(200 ml)

Śliwka(1 szt)

Kompot jabłkowy

Woda źródlana z cytryną

(200 ml)

Jabłko (1 szt)

Kompot z malinami

Woda źródlana z cytryną (200 ml)

 

 

Gluten,seler,mleko,jajko,sezam

Gluten,seler,mleko,jajko

Seler,mleko,jajko

 Jadłospis może ulec zmianie

 
Uwagi:

  • Poza napojami wymienionymi w jadłospisie, przez cały czas dla dzieci dostępna jest niegazowana woda mineralna
  • Kompot do obiadu przygotowywany jest na bazie świeżych owoców (jabłka, gruszki) z dodatkiem owoców  sezonowych i mrożonych
  • Codziennie , po podwieczorku gdzie nie ma pieczywa , dostępne są kanapki z powidłami lub dżemem

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.


Alergeny występujące w posiłkach:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie.
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość dwutlenku siarki dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin oraz produkty przygotowane na jego bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.