Przedszkole Miejskie w Świeradowie

Oficjalna strona miejskiego przedszkola w Świeradowie-Zdroju.

J A D Ł O S P I S   T Y G O D N I O W Y

23 - 27 listopada 2020 r.

 

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

Ø  Bułka wieloziarnista z masłem, serem żółtymi i pomidorem malinowym z ziołami

Ø  Rzodkiewka

Ø  Ogórek zielony

Ø  Kakao/herbata owocowa

Ø  Zupa ogórkowa

Ø  Łazanki z kapustą włoską i kiełbasą

Ø  Winogrona

Ø  Kompot z wiśniami

Ø  Banan z polewą czekoladową

Alergeny

Mleko, gluten

Gluten, seler, mleko

Mleko

Wtorek

Ø  Kanapki z pastą z twarożku i kolorowej papryki

Ø  Dżem truskawkowy

Ø  Herbata czarna z cytryną

Ø  Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami

Ø  Stripsy z piersi kurczaka pieczone

Ø  Ryż z masełkiemi i natką pietruszki

Ø  Surówka z marchewki z żurawiną

Ø  Kompot z malinami

Ø  Zapiekane jabłko z rodzynkami i cynamonem

Alergeny

Mleko, gluten

Gluten, seler, mleko

Gluten, mleko

Środa

Ø  Bułka pszenna z masłem, kiełbasą krakowską drobiową i rukolą

Ø  Pomidorki koktajlowe

Ø  Ogórek zielony

Ø  Kawa inka/herbata miętowa

Ø  Zupa pomidorowa z kluseczkami

Ø  Polędwica z dorsza panierowana

Ø  Ziemniaki z koperkiem

Ø  Kalafior i brokuł na parze

Ø  Kompot z czarną porzeczką

Ø  Kasza manna z polewą ananasową

Alergeny

Mleko, gluten

Gluten, seler, mleko, ryba, jajka

Gluten, mleko

Czwartek

Ø  Chleb orkiszowy  z masłem

Ø  Parówki z szynki

Ø  Ketchup

Ø  Płatki kukurydziane z mlekiem

Ø  Zupa żurek z jajkiem

Ø  Naleśniki z twarożkiem i polewą malinową

Ø  Kalarepka

Ø  Kompot ze śliwkami

Ø  Sok z jabłka, marchewki i pomarańczy (własny wyrób)

Ø  Chrupki kukurydziane

Alergeny

Mleko, gluten

Gluten, seler, mleko, jajka

-

Piątek

Ø  Bułka z pastą z wędzonego łososia, jajka i majonezu z koperkiem

Ø  Powidła śliwkowe

Ø  Mleko/herbata owocowa

Ø  Zupa krupnik ryżowy

Ø  Gulasz wołowy z pieczarkami

Ø  Kasza kuskus

Ø  Surówka z sałaty lodowej i ogórka zielonego ze śmietaną i szczypiorkiem

Ø  Kompot z truskawkami

Ø  Serek waniliowy

Ø  Wafle ryżowe z pestkami dyni

Alergeny

Mleko, gluten, jajka,ryba

Gluten, seler, mleko

Mleko

Uwagi:

  • Poza napojami wymienionymi w jadłospisie, przez cały czas dla dzieci dostępna jest niegazowana woda mineralna
  • Kompot do obiadu przygotowywany jest na bazie świeżych owoców ( jabłka, gruszki)z dodatkiem owoców  sezonowych i mrożonych
  • Codziennie , po podwieczorku gdzie nie ma pieczywa , dostępne są kanapki z powidłami lub dżemem

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.


Alergeny występujące w posiłkach:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie.
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość dwutlenku siarki dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin oraz produkty przygotowane na jego bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.