Szukaj
Close this search box.
jadłospis

Jadłospis

1 Poniedziałek: 15/04/2024

Śniadanie

Chleb wieloziarnisty
z masłem roślinnym
twarożek Mój Ulubiony
ze szczypiorkiem
ser żółty,
listki szpinaku, papryka, pomidorki koktajlowe
Zupa mleczna z płatkami owsianymi i ryżowymi WITAMINOWA PRZEKĄSKA
JABŁKO, POMARAŃCZA

Alergeny: gluten, mleko

Obiad

Zupa pieczarkowa na bulionie warzywnym
z makaronem, zabielana śmietaną

Ryż z sosem
jabłkowo-brzoskwiniowym

WARZYWNA PRZEKĄSKA
Słupki marchewki
Kompot z jabłek i truskawek

Alergeny:  gluten, mleko, seler

Podwieczorek

Banan 1 szt.
Drożdżówka na mleku z owocami
(pieczona w przedszkolu)

Alergeny: mleko, gluten, jaja

2 Wtorek: 16/04/2024

Śniadanie

Chleb pszenno-orkiszowy 
(pieczony w przedszkolu)
z masłem osełkowym,
pasta jajeczna z rzodkiewką i awokado na jogurcie,
ser żółty, szynka tradycyjna,
sałata, rzodkiewka
Zupa mleczna z czekoladowymi muszelkami
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
BANAN, JABŁKO

Alergeny: gluten, mleko, jaja

Obiad

Barszcz biały
z ziemniakami,
kiełbasą i jajkiem

Pulpety drobiowe 2 szt.
Ziemniaki
Surówka z ogórków ze szczypiorkiem i jogurtem

Kompot z jabłek

Alergeny: gluten, mleko, seler, jaja

Podwieczorek

Kasza manna na mleku
z owocami tropikalnymi i płatkami migdałów
Pałeczki kukurydziane

Alergeny: mleko, orzechy

 

3 Środa: 17/04/2024

Śniadanie

Chleb żytni z sezamem
(pieczony w przedszkolu)

z masłem osełkowym
pasta z ciecierzycy,
ser żółty, szynka tradycyjna
roszponka, żółta papryka, plasterki rzodkiewki
Zupa mleczna z płatkami owsianymi,
orzechami nerkowca i miodem
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
MELON, JABŁKO

Alergeny: gluten, mleko, orzechy, sezam

Obiad

Zupa pomidorowa z ryżem,
zabielana śmietaną na bulionie warzywnym

Pieczony udzik z kurczaka
Kuskus z marchewką
Surówka wiosenna z kapusty pekińskiej
( kapusta pekińska, jabłko, marchew, rzodkiewka, szczypiorek, jogurt)
Kompot z jabłek i gruszek

Alergeny: gluten, mleko, seler

Podwieczorek

Galaretka owocowa
Banan 1 szt.
Pałeczki kukurydziane

Alergeny:

4 Czwartek: 18/04/2024

Śniadanie

Chleb Wiejski z masłem roślinnym,
marmolada wieloowocowa,
ser żółty, szynka tradycyjna,
sałata masłowa,
plasterki pomidora i ogórka
Zupa mleczna z płatkami owsianymi i miodem
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
BANAN, JABŁKO

Alergeny: gluten, mleko

Obiad

Barszcz czerwony z ziemniakami
na bulionie warzywnym

Tagliatelle z łososiem
i suszonymi pomidorami
w sosie śmietanowym z koperkiem

Kompot z jabłek

Alergeny: gluten, mleko, seler, ryby

Podwieczorek

Biszkopciki w wafelku
z kostkami czekolady i kawałkami melona
Mandarynka 1 szt.

Alergeny: mleko, gluten

5 Piątek: 19/04/2024

Śniadanie

Chleb Wiejski z masłem roślinnym,
pasta z tuńczyka i jajek,
ser żółty,
sałata masłowa,
papryka, ogórek
Zupa mleczna czekoladowymi muszelkami
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
JABŁKO, GRUSZKA

Alergeny: gluten, mleko, jaja, ryby

Obiad

Kapuśniak
z ziemniakami na bulionie warzywnym

Sos curry słodko-kwaśny
(marchewka, ananas, ciecierzyca, pomidory)
Ryż gotowany
Kompot z jabłek i gruszek

Alergeny: gluten, mleko, seler

Podwieczorek

Mleko smakowe 1 szt.
Banan 1 szt.

Alergeny: mleko

Jadłospis może ulec zmianie.

Uwagi:

  • Poza napojami wymienionymi w jadłospisie przez cały czas dostępna jest dla dzieci niegazowana woda mineralna
  • Kompot do obiadu przygotowywany jest na bazie świeżych owoców (jabłka, gruszki) z dodatkiem owoców sezonowych i mrożonychSUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
    1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
    b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
    pochodzenia rolniczego;
    2. Skorupiaki i produkty pochodne;
    3. Jaja i produkty pochodne;
    4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
    5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
    6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
    b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    b) laktitolu;
    8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    9. Seler i produkty pochodne;
    10. Gorczyca i produkty pochodne;
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
    12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
    13. Łubin i produkty pochodne;
    14. Mięczaki i produkty pochodne.
    _________
    ( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez
    właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Skip to content