Witamy w Przedszkolu Miejskim

Przedszkole Miejskie w Świeradowie-Zdroju wita na swojej stronie internetowej. Znajdziecie tu Państwo najnowsze wiadomości z życia przedszkola oraz niezbędne informacje i dokumenty.

 PLANOWANE JADŁOSPISY

 (29 lipca - 2 sierpnia 2019 r.)

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

Ø  Chleb orkiszowy z masłem

Ø  Szynka, ser żółty

Ø  Ogórek zielony, rzodkiewka

Ø  Kawa inka z mlekiem/ herbata owocowa

Ø  Zupa kalafiorowa

Ø  Makaron

Ø  Kiełbasa w sosie pomidorowym

Ø  Kiwi

Ø  Kompot śliwkowy

Ø  Deser twarogowy z borówkami

Alergeny

Mleko, gluten

Gluten, seler, mleko

Mleko

Wtorek

Ø  Chleb dyniowy z masłem

Ø  Kiełbasa żywiecka powidła

Ø  Ogórek zielony, rzodkiewka

Ø  Kakao z mlekiem / herbata owocowa z miodem

Ø  Zupa szczawiowa z ryżem

Ø  Ziemniaki z koperkiem

Ø  Kotlet schabowy

Ø  Sałata ze śmietaną

Ø   Kompot śliwkowo-jabłkowy

Ø  Sok z czarnej porzeczki

Ø  Wafelki ryżowe

Alergeny

Mleko, gluten

Gluten, seler, mleko, jajka

 -

Środa

Ø  Chleb orkiszowy z masłem

Ø  Pasta mięsna

Ø  Dżem

Ø  Świeże warzywa

Ø  Kawa inka z mlekiem

Ø  Zupa jarzynowa

Ø  Kasza bulgur

Ø  Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym

Ø  Buraczki

Ø  Kompot wieloowocowy

Ø  Chleb z masłem

Ø  Ser żółty

Ø  Pomidor

Ø  Herbata  z cytryną

 

Alergeny

Mleko, gluten

Gluten, seler, mleko

Gluten, mleko

Czwartek

Ø  Chleb słonecznikowy

Ø  Wędlina, twarożek

Ø  Świeże warzywa sezonowe

Ø  Kawa inka z mlekiem / herbata owocowa z miodem

Ø  Zupa cukiniowa z kurczakiem

Ø  Racuchy z jabłkami

Ø  Kompot śliwkowy

Ø  Arbuz

Ø  Chrupki kukurydziane

Alergeny

Mleko, gluten

Gluten, seler, mleko, jajka

-

Piątek

Ø  Chleb dyniowy z masłem

Ø  Jajko gotowane ½ szt.

Ø  Dżem

Ø  Świeże warzywa sezonowe płatki musli z mlekiem

Ø  Zupa z fasolki szparagowej

Ø  Ziemniaki z koperkiem

Ø  Kotlet rybny

Ø  Mizeria

Ø  Kompot jabłkowy

Ø  Sok Kubuś

Ø  Wafelki

Alergeny

Mleko, gluten, jajka

Gluten, seler, jajka, ryba

-

 

Jadłospis może ulec zmianie

 

Uwagi:

Śniadania autorskie „ Ja sam” serwowane są codziennie na zasadzie bufetu szwedzkiego. Dzieci samodzielnie komponują posiłek.
Poza napojami wymienionymi w jadłospisie, przez cały czas dla dzieci dostępna jest niegazowana woda mineralna.

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.


Alergeny występujące w posiłkach:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie.
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość dwutlenku siarki dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin oraz produkty przygotowane na jego bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.