Witamy w Przedszkolu Miejskim

Przedszkole Miejskie w Świeradowie-Zdroju wita na swojej stronie internetowej. Znajdziecie tu Państwo najnowsze wiadomości z życia przedszkola oraz niezbędne informacje i dokumenty.

PLANOWANE JADŁOSPISY

(9 - 13 marca 2020 r.)

  

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

Ø  Chleb dyniowy z masłem

Ø  Kiełbasa szynkowa

Ø  Powidła

Ø  Pomidorki koktajlowe, ogórek zielony

Ø  Mleko / herbata owocowa z miodem

Ø  Zupa ryżowa

Ø  Ziemniaki z koperkiem

Ø  Bigos z włoskiej kapusty

Ø  Kalarepka

Ø  Kompot wieloowocowy

Ø  Mix owoców

Ø  Wafelki ryżowe

Alergeny

Mleko, gluten

Seler

-

Wtorek

Ø  Chleb słonecznikowy z masłem

Ø  Serek śmietankowy ze szczypiorkiem-

Ø  Szynka

Ø  Sałata, rzodkiewka

Ø  Kawa inka z mlekiem /   herbata owocowa

Ø  Rosół z makaronem

Ø  Ziemniaki z koperkiem

Ø  Filet z indyka w sosie ziołowym

Ø  Buraczki

Ø  Kompot śliwkowy

Ø  Bułka drożdżowa z jabłkiem

Ø  Herbata owocowa

Alergeny

Mleko, gluten

Gluten, seler, mleko

Gluten

Środa

Ø  Chleb graham z masłem

Ø  Schab z pieca

Ø  Ser żółty salami

Ø  Rukola, rzodkiewka

Ø  Kakao z mlekiem / herbata owocowa

Ø  Barszcz czerwony z ziemniakami

Ø  Kluski śląski

Ø  Papryka

Ø  Kompot z owoców leśnych

Ø  Chleb graham z masłem

Ø  Parówka z szynki

Ø  Ketchup

Ø  Jabłko

Alergeny

Mleko, gluten

Gluten, mleko, jajka

Gluten, mleko

Czwartek

Ø  Chleb dyniowy z masłem

Ø  Pasta z piersi kurczaka z warzywami

Ø  Ogórek zielony, papryka

Ø  Płatki musli z mlekiem

Ø  Zupa jarzynowa

Ø  Makaron z sosem bolońskim

Ø  Marchewki do chrupania

Ø  Kompot jabłkowy

Ø  Sok z czarnej porzeczki

Ø  Chrupki kukurydziane

Alergeny

Mleko, gluten

Gluten, seler, mleko

Gluten

Piątek

Ø  Chleb razowy masłem

Ø  Jajko gotowane

Ø  Ser żółty

Ø  Szczypiorek, rzodkiewka, sałata

Ø  Płatki musli z mlekiem

Ø  Zupa fasolowa

Ø  Ziemniaki z koperkiem

Ø  Paluszki rybne

Ø  Surówka z kapusty pekińskiej i kwaszonego ogórka

Ø  Kompot śliwkowo-jabłkowy

Ø  Jogurt owocowy

Alergeny

Mleko, gluten, jajka

Gluten, seler, mleko, jajka

Mleko

                                                                                                                                              

Jadłospis może ulec zmianie

 

Uwagi:

Śniadania autorskie „ Ja sam” serwowane są codziennie na zasadzie bufetu szwedzkiego. Dzieci samodzielnie komponują posiłek.
Poza napojami wymienionymi w jadłospisie, przez cały czas dla dzieci dostępna jest niegazowana woda mineralna.

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.


Alergeny występujące w posiłkach:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie.
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość dwutlenku siarki dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin oraz produkty przygotowane na jego bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.