Szukaj
Close this search box.
aktualności

Pyszne posiłki w naszym przedszkolu

Udostępnij:
Kliknij, aby powiększyć grafikę/zdjęcie.

Słów kilka o żywieniu naszych przedszkolaków.

Jako psychodietetyk przykładam ogromną wagę do kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych już u dzieci przedszkolnych.
Idąc z duchem czasu oraz bazując na wiedzy ze świata dietetyki modyfikuję posiłki tak, aby zachęcić w naszym przedszkolu dzieci do próbowania nowych posiłków i poznawania nowych smaków.

Podczas śniadania dzieciaki mają możliwość samodzielnego nakładania sobie produktów na talerzyk i komponowania własnych kanapek.
W ten sposób same decydują o ilości zjedzonego produktu. Uczą się podziału odpowiedzialności, decydują o tym ile i jak zjedzą. Ponadto uczą się jeść według swojego, indywidualnego uczucia głodu i sytości co jest ogromnie ważne w zapobieganiu nadwagi czy otyłości w późniejszych latach.

Dzisiaj przemycaliśmy do diety dzieci daktyle, które są bardzo dobrym źródłem potasu oraz błonnika zapobiegającego zaparciom.
W porównaniu do podobnych rodzajów owoców, takich jak figi i suszone śliwki, daktyle mają najwyższą zawartość przeciwutleniaczy. Ponadto orzechy brazylijskie, które również były składnikiem naszej „daktynelli”, są najlepszym źródłem selenu, wspierającego układ odpornościowy. Cechują się także znaczną zawartością wapnia i magnezu.

Kochani rodzice!
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domową, zdrową nutellę – „daktynellę” z 3 składników, którą to dzieci miały okazję smakować podczas piątkowego śniadania.
– Szklanka suszonych daktyli, które namaczamy przez noc (lub kilka godzin),
– napój roślinny (u nas był sojowy) lub mleko 100-150ml
– łyżka orzechów brazylijskich.
Wszystkie składniki miksujemy na krem.

Z podanych składników otrzymamy około 4 porcji daktynelli.
Idąc z „duchem przedszkola” warto daktynellę przełożyć do miseczki i pozwolić dziecku samodzielnie posmarować nią swoją kanapkę 😊

Monika Tartak
Intendent MZS Świeradów Zdrój
mgr inż. biotechnolog żywności, psychodietetyk

Skip to content