Szukaj
Close this search box.
jadłospis

Jadłospis

1 Poniedziałek: 29/04/2024

Śniadanie

Chleb Baltonowski
z masłem osełkowym,
twarożek Mój Ulubiony
ser żółty, schab pieczony,
listki szpinaki, plasterki pomidora
Herbata owocowa
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
BANAN

Alergeny: gluten, mleko

Obiad

Zupa pomidorowa
z ryżem

Makaron świderki
Sos jabłkowy

Kompot z jabłek

Alergeny:  gluten,  seler

Podwieczorek

Kanapki z masłem
i dżemem
Herbata owocowa
mandarynka

Alergeny: mleko, gluten

2 Wtorek: 30/04/2024

Śniadanie

Chleb wieloziarnisty
z masłem osełkowym,
pasta mięsno-jajeczna
ser żółty, roszponka
rzodkiewka, papryka
Kawa Inka
Herbata owocowa

WITAMINOWA PRZEKĄSKA
BANAN, JABŁKO

Alergeny: gluten, mleko, jaja

Obiad

Zupa kalafiorowa
z zacierką, zabielana śmietaną

Potrawka z fileta z kurczaka z marchewką, kukurydzą i groszkiem
Makaron kokardki
Słupki ogórka

Kompot z jabłek

Alergeny: gluten, mleko, seler

Podwieczorek

Galaretka owocowa w wafelkowym kubeczku z czekoladą i borówkami

Alergeny: gluten

 

3 Środa: 01/05/2024

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

4 Czwartek: 02/05/2024

Śniadanie

Chleb Wiejski z masłem roślinnym,
dżem truskawkowy,
ser żółty,
sałata, plasterki pomidora
i ogórka
Herbata owocowa
Zupa mleczna z płatkami czekoladowymi
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
GRUSZKA

Alergeny: gluten, mleko

Obiad

Zupa krem brokułowy zabielany śmietaną

Pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą i różnymi dodatkami (kukurydza, pieczarki, tuńczyk, ogórek kiszony, papryka)

Kompot z jabłek

Alergeny: gluten, mleko, seler, ryby

Podwieczorek

Banan 1 szt.
Wafle ryżowe 7 zbóż

Alergeny: 

5 Piątek: 03/05/2024

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Jadłospis może ulec zmianie.

Uwagi:

  • Poza napojami wymienionymi w jadłospisie przez cały czas dostępna jest dla dzieci niegazowana woda mineralna
  • Kompot do obiadu przygotowywany jest na bazie świeżych owoców (jabłka, gruszki) z dodatkiem owoców sezonowych i mrożonychSUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
    1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
    b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
    pochodzenia rolniczego;
    2. Skorupiaki i produkty pochodne;
    3. Jaja i produkty pochodne;
    4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
    5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
    6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
    b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    b) laktitolu;
    8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    9. Seler i produkty pochodne;
    10. Gorczyca i produkty pochodne;
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
    12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
    13. Łubin i produkty pochodne;
    14. Mięczaki i produkty pochodne.
    _________
    ( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez
    właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Skip to content