jadłospis

Jadłospis

1 Poniedziałek: 04/11/2024

Śniadanie

Chleb Wiejski
z masłem roślinnym,
pasta z groszku z zieloną pietruszką,
jajecznica na maśle klarowanym,
słupki ogórka, papryka, sałata
Zupa mleczna z miodowymi kuleczkami
Herbata ziołowa
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
GREJPFRUT, POMARAŃCZA

Alergeny: gluten, mleko, jaja

Obiad

Zupa krupnik
z ziemniakami, na bulionie warzywnym

Makaron spaghetti z sosem pomidorowym
z czerwoną soczewicą i marchewką

Kompot z jabłek

Alergeny:  mleko, seler

Podwieczorek

Sok z jabłek i pomarańczy
Kanapki z masłem i dżemem

Alergeny: gluten, mleko

2 Wtorek: 05/11/2024

Śniadanie

Chleb wieloziarnisty
z masłem roślinnym,
pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów,
sałat masłowa, pomidor, słupki marchewki,
plasterki serka kanapkowego
Zupa mleczna z kaszą manną i orzechami nerkowca
Herbata owocowa
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
GRUSZKA, JABŁKO

Alergeny: gluten, mleko, orzechy

Obiad

Zupa grochowa z ziemniakami i kiełbasą

Panierowany kotlet drobiowy (filet kurczak)
Ziemniaczki gotowane
Surówka z jabłka i marchewki

Kompot z jabłek

Alergeny: gluten, seler, jaja

Podwieczorek

Jogurt naturalny z musem z mango
Owoce: banan i gruszka

Alergeny: mleko

 

3 Środa: 06/11/2024

Śniadanie

Chleb Wiejski
z masłem roślinnym,
wędlina drobiowa Indyk Bracki,
ser żółty królewski,
jajko gotowane
pomidor, ogórek, roszponka,
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, miodem i orzechami włoskimi
Herbata ziołowa
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
JABŁKO, MANDARYNKA

Alergeny: gluten, mleko, jaja, orzechy

Obiad

Zupa brokułowo-kalafiorowa z makaronem
na bulionie warzywnym

Makaron tagliatelle
z kurczakiem i szpinakiem w sosie
śmietanowo-ziołowym

 Kompot z jabłek i truskawek

Alergeny:  gluten, mleko, seler

Podwieczorek

kawa Inka
Drożdżówka z jabłkami pieczona w przedszkolu

Alergeny: gluten, mleko, jaja

4 Czwartek: 07/11/2024

Śniadanie

Chleb pszenny z sezamem pieczony w przedszkolu
z masłem roślinnym
wędlina drobiowa Indyk Bracki, ser żółty,
pasta jajeczna ze szczypiorkiem
ogórek, papryka,
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi
Herbata owocowa
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
KIWI, BANAN

Alergeny: gluten, mleko

Obiad

Zupa kapuśniak
z ziemniakami,
na bulionie warzywnym

Filet rybny w panierce naleśnikowej
Frytki z batatów
Surówka z buraczków z cebulką i pietruszką

Kompot z jabłek i gruszek

Alergeny: gluten, mleko, seler, jaja, ryby

Podwieczorek

Kisiel wiśniowy do picia
Orzechy nerkowca
Biszkopciki, mandarynka

Alergeny: mleko

5 Piątek: 08/11/2024

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni pieczony w przedszkolu
z masłem roślinnym,
pasta z tuńczyka i ogórków kiszonych,
twarożek z kawałkami ananasa,
ser żółty,
rzodkiewka, listki szpinaku
Kawa Inka
Herbata malinowa
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
POMARAŃCZA, JABŁKO

Alergeny: gluten, mleko, ryby

Obiad

Zupa
jarzynowo-koperkowa z makaronem
na bulionie warzywnym

Knedle ze śliwkami
bułka tarta z masłem klarowanym i cukrem,
śmietanka
Kompot z jabłek

Alergeny: gluten, mleko

Podwieczorek

Mleko smakowe czekoladowe
Banan 1 szt.

Alergeny: gluten, mleko

Jadłospis może ulec zmianie.

Uwagi:

Dzieci z alergią na mleko otrzymują potrawy (sosy, zupy) niezabielane.
Dzieci z alergiami na dany owoc otrzymują owoc zamienny.

  • Poza napojami wymienionymi w jadłospisie przez cały czas dostępna jest dla dzieci niegazowana woda mineralna
  • Kompot do obiadu przygotowywany jest na bazie świeżych owoców (jabłka, gruszki) z dodatkiem owoców sezonowych i mrożonychSUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
    1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
    b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
    pochodzenia rolniczego;
    2. Skorupiaki i produkty pochodne;
    3. Jaja i produkty pochodne;
    4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
    5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
    6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
    b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    b) laktitolu;
    8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    9. Seler i produkty pochodne;
    10. Gorczyca i produkty pochodne;
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
    12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
    13. Łubin i produkty pochodne;
    14. Mięczaki i produkty pochodne.
    _________
    ( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez
    właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Skip to content