jadłospis

Jadłospis

1 Poniedziałek: 16/06/2025

Śniadanie

Chleb Wiejski z masłem osełkowym,
pasta z tuńczykiem i kukurydzą,
ser żółty,
jajko gotowane,
ogórek, papryka kolorowa,
Zupa mleczna z płatkami mussli
herbata owocowa
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
JABŁKO, ARBUZ

Alergeny: gluten, mleko, ryby, jaja, orzechy

Obiad

Zupa brokułowo-kalafiorowa
z ziemniakami
na bulionie warzywnym

Ryż z sosem jabłkowym na słodkiej śmietance,
orzechy nerkowca,
borówki
Kompot z jabłek i jagód

Alergeny: mleko, seler, orzechy

Podwieczorek

Budyń waniliowy do picia
Kanapki z wędliną i ogórkiem
Arbuz i nektarynka

Alergeny: gluten, mleko

2 Wtorek: 17/06/2025

Śniadanie

Chleb wieloziarnisty
z masłem osełkowym,
twarożek ze szczypiorkiem,
ser żółty,
wędlina tradycyjna,
pomidor, ogórek,
słupki marchewki
Zupa mleczna z płatkami owsianymi
i orzechami nerkowca
herbata owocowa
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
POMARAŃCZA, JABŁKO

Alergeny: gluten, mleko, orzechy

Obiad

Zupa z cukinii i brokuła
z kaszą kuskus, na bulionie warzywnym,
zabielana śmietaną

Pieczone ziemniaczki
z ketchupem
Pieczone mięso z udek kurczaka
Surówka z buraczków
Kompot z jabłek i rabarbaru

Alergeny: gluten, mleko, seler

Podwieczorek

Deser z kaszy manny na mleku
z owocami (truskawki, maliny)
Pałeczki kukurydziane
Alergeny: gluten, mleko

3 Środa: 18/06/2025

Śniadanie

Rogalik z masłem osełkowym,
dżem truskawkowy,
plasterki twarogu,
ser żółty,
wędlina drobiowa,
pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, słupki ogórka
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi i miodem
herbata ziołowa
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
MELON, JABŁKO

Alergeny: gluten, mleko

Obiad

Zupa gulaszowa
z mięsem
i ziemniakami

Ziemniaki gotowane
Jajko w sosie chrzanowo-koperkowym na śmietanie
Surówka z ogórków i rzodkiewki na dressingu
(oliwa, sok z cytryny, miód, sól, pieprz)
Kompot z jabłek i malin

Alergeny: gluten, mleko, seler

Podwieczorek

Drożdżówka z kruszonką i owocami –
pieczona w przedszkolu
Kawa Inka

Alergeny:
gluten, mleko, jaja

4 Czwartek: 19/06/2025

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

5 Piątek: 20/06/2025

Śniadanie

Chleb wiejski z masłem osełkowym,
hummus
(ciecierzyca, masło orzechowe,
oliwa, sok z cytryny, papryka słodka, czosnek)
ser żółty,
wędlina drobiowa,
pomidor, rzodkiewka,
słupki marchewki,
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi i miodem
herbata
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
JABŁKO, ARBUZ

alergeny: gluten, mleko, orzechy

Obiad

Zupa pieczarkowa z ziemniakami
na bulionie warzywnym,
zabielana śmietaną

Makaron świderki
Sos pomidorowy wegetariański z warzywami
(pomidory, marchew, cebula, cukinia, oliwa z oliwek)
Kompot z jabłek i gruszek

alergeny: gluten, mleko, jaja

Podwieczorek

Banan 1 szt.
Batonik zbożowo- truskawkowy 1 szt.

alergeny: gluten

Jadłospis może ulec zmianie.

Uwagi:

Dzieci z alergią na mleko otrzymują potrawy (sosy, zupy) niezabielane.
Dzieci z alergiami na dany owoc otrzymują owoc zamienny.

  • Poza napojami wymienionymi w jadłospisie przez cały czas dostępna jest dla dzieci niegazowana woda mineralna
  • Kompot do obiadu przygotowywany jest na bazie świeżych owoców (jabłka, gruszki) z dodatkiem owoców sezonowych i mrożonychSUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
    1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
    b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
    pochodzenia rolniczego;
    2. Skorupiaki i produkty pochodne;
    3. Jaja i produkty pochodne;
    4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
    5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
    6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
    b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    b) laktitolu;
    8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    9. Seler i produkty pochodne;
    10. Gorczyca i produkty pochodne;
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
    12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
    13. Łubin i produkty pochodne;
    14. Mięczaki i produkty pochodne.
    _________
    ( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez
    właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Skip to content