jadłospis

Jadłospis

1 Poniedziałek: 27/11/2023

Śniadanie

 Poniedziałek

Chleb wieloziarnisty
z masłem roślinnym,
Twarożek ze szczypiorkiem
ser żółty, szynka drobiowa,
roszponka,
słupki ogórka,
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi i miodem

Herbata owocowa


WITAMINOWA PRZEKĄSKA
POMARAŃCZA, JABŁKO

Alergeny: gluten, mleko

Obiad

Rosół drobiowy z makaronem i pietruszką

Makaron spaghetti
Sos truskawkowo-wiśniowy
z dodatkiem glazurowanej na maśle gruszki

Kompot z jabłek

Alergeny: gluten, seler

Podwieczorek

Gruszka 1 szt.
Kanapki z masełkiem i marmoladą
Kawa Inka

Alergeny: gluten

2 Wtorek: 28/11/2023

Śniadanie

Wtorek

Chleb Baltonowski
z masłem osełkowym,
pasta mięsna z gotowanymi warzywami
ser żółty z ziołami w krążkach,
roszponka,
plasterki rzodkiewki i kiszonego ogórka,
Zupa mleczna z płatkami owsianymi i miodem
Herbata owocowa


WITAMINOWA PRZEKĄSKA
BANAN, GRUSZKA

Alergeny: gluten, mleko

Obiad

Kapuśniak z ziemniakami na bulionie warzywnym

Panierowane kotleciki
z łososia i kaszy jaglanej
ze świeżym koperkiem
i pietruszką
Ryż gotowany
Surówka z marchewki, jabłka i ananasa

Kompot z jabłek
i czarnej porzeczki

Alergeny: gluten, seler, ryby

Podwieczorek

Owoce na talerzu – banan i jabłuszko
Kakao
Biszkopciki

Alergeny: gluten, mleko

3 Środa: 29/11/2023

Śniadanie

 Środa

Chleb Wiejski
z masłem osełkowym,
nutella z daktyli,
ser żółty, szynka drobiowa
sałata masłowa,
słupki ogórka i marchewki

Zupa mleczna z płatkami jaglanymi i orzechami
Herbata owocowa


WITAMINOWA PRZEKĄSKA
MELON, MANDARYNKA

Alergeny: gluten, mleko, orzechy

Obiad

Zupa pomidorowa
z ryżem i pietruszką

Gulasz drobiowy
z marchewką i papryką
Ziemniaki gotowane z koperkiem
Surówka z ogórków kiszonych,
odrobiną czerwonej cebulki i pietruszki

Kompot z jabłek

Alergeny: seler, mleko

Podwieczorek

Budyń do picia
Wafelki ryżowe 7 zbóż
Mandarynka 1 szt.

Alergeny:  mleko

4 Czwartek: 30/11/2023

Śniadanie

 Czwartek

Bułeczki wieloziarniste
z masłem osełkowym
pasta rybna z jajkiem i ogórkiem kiszonym,
ser żółty z ziołami w krążkach,
sałata, papryka
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi i miodem
Herbata owocowa

WITAMINOWA PRZEKĄSKA
JABŁKO, BANAN

Alergeny: gluten, mleko, ryby, jaja

Obiad

Zupa ogórkowa
z ziemniakami i koperkiem

Kopytka gotowane
Filet z indyka duszony
w sosie brokułowo-pieczarkowym
z groszkiem i koperkiem
na słodkiej śmietance
Słupki ogórka

Kompot z jabłek i gruszek

Alergeny: mleko, seler

Podwieczorek

Jogurt owocowy ze zbożami
Pałeczki kukurydziane
Owoce na talerzu – jabłko

Alergeny: mleko, gluten

5 Piątek: 01/12/2023

Śniadanie

PIĄTEK

Chleb Baltonowski
z masłem osełkowym
dżem truskawkowy,
ser żółty,
rukola, plasterki rzodkiewki,
ćwiartki pomidora
Zupa mleczna z czekoladowymi kuleczkami
Herbata owocowa

WITAMINOWA PRZEKĄSKA
SŁUPKI MARCHEWKI, BANAN, MANDARYNKA

Alergeny: gluten, mleko

Obiad

Zupa krem z brokuła,
zabielana słodką śmietanką

Makaron penne pełnoziarnisty
z sosem bolognese.
Słupki marchewki

Kompot z jabłek

Alergeny: gluten, mleko, seler

Podwieczorek

Mleko truskawkowe z rurką
Banan 1 szt.

Alergeny: mleko

Jadłospis może ulec zmianie.

Uwagi:

  • Poza napojami wymienionymi w jadłospisie
  • Przez cały czas dla dzieci dostępna jest niegazowana woda mineralna
  • Kompot do obiadu przygotowywany jest na bazie świeżych owoców (jabłka, gruszki) z dodatkiem owoców sezonowych i mrożonych
  • Codziennie, po podwieczorku gdzie nie ma pieczywa, dostępne są kanapki z powidłami lub dżemem

Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
  11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość dwutlenku siarki dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
Skip to content