jadłospis

Jadłospis

1 Poniedziałek: 10/02/2025

Śniadanie

Chleb Wiejski z masłem osełkowym,
jajecznica na maśle klarowanym,
wędlina drobiowa,
twarożek ze szczypiorkiem,
sałata, rzodkiewka, papryka kolorowa
Zupa mleczna z miodowymi kuleczkami
Herbata (owocowa lub czarna)

WITAMINOWA PRZEKĄSKA
GRUSZKA, POMARAŃCZA

Alergeny: gluten, mleko

Obiad

Zupa kalafiorowa z ziemniakami
na bulionie warzywnym

Naleśniki z serowym nadzieniem 2 szt.
Borówki

Kompot z jabłek i gruszek

Alergeny: gluten, mleko, seler

Podwieczorek

Jogurt Zbożowy Bakoma 1 szt.
Banan

Alergeny: gluten, mleko

2 Wtorek: 11/02/2025

Śniadanie

Chleb Wiejski
z masłem roślinnym,
pasta jajeczna,
wędlina tradycyjna,
ser żółty,
rzodkiewka, papryka
Zupa mleczna z płatkami owsianymi i płatkami migdałów
Herbata
(owocowa lub czarna)

WITAMINOWA PRZEKĄSKA
BANAN, GREJPFRUT

Alergeny: gluten, mleko, orzechy

Obiad

Zupa barszcz czerwony z ziemniakami
na bulionie warzywnym,
zabielany śmietaną

Pałeczka z kurczaka w chrupiącej panierce
ziemniaki gotowane
Surówka z marchewki i jabłka

Kompot z jabłek i gruszek

Alergeny: gluten, mleko, seler

Podwieczorek

Kanapki z masłem i dżemem truskawkowym
Kisiel owocowy do picia
Mandarynka 1 szt.

Alergeny: gluten, mleko

 

3 Środa: 12/02/2025

Śniadanie

Chleb wiejski z masłem osełkowym,
pasta z awokado i sokiem z limonki,
ser żółty,
wędlina drobiowa,
papryka, rzodkiewka, sałata
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi, miodem i orzechami nerkowca
herbata  (owocowa lub czarna)

WITAMINOWA PRZEKĄSKA
MELON, KIWI

Alergeny: gluten, mleko

Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami
na bulionie warzywnym

Makaron kolorowy świderki (warzywny)
z kurczakiem w sosie śmietanowo-ziołowym

Warzywna przekąska:
Słupki marchewki

Kompot z jabłek i czarnej porzeczki

Alergeny: gluten, mleko, seler

Podwieczorek

Galaretka truskawkowa z malinami
Kakao
Banan w kawałeczkach na talerzu

Alergeny: gluten, mleko

4 Czwartek: 13/02/2025

Śniadanie

Chleb razowy
 z masłem osełkowym
parówki gotowane z keczupem,
ser żółty,
jajko gotowane,
sałata masłowa, ogórek, pomidor,
Zupa mleczna z płatkami owsianymi, słonecznikiem i miodem,
herbata  (owocowa lub czarna)
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
GRUSZKA, KIWI

Alergeny: gluten, mleko,  orzechy

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem,
zabielana śmietaną

Kopytka
Gulasz mięsno-warzywny
(filet z indyka 70%  łopatka wieprzowa 30%, papryka, pieczarka, marchew, cebula, zioła, przyprawy)
Surówka Colesław

Kompot z jabłek i truskawek

Alergeny: gluten, mleko, seler, jaja

Podwieczorek

Kawa Inka
Kanapki z masłem marmoladą ,
kawałki jabłka

Alergeny: gluten, mleko

5 Piątek: 14/02/2025

Śniadanie

Chleb razowy z masłem roślinnym
pasta z  tuńczyka,
ser żółty,
twarożek z cukrem waniliowym,
sałata, papryka, rzodkiewka,
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi
Herbata (owocowa lub czarna)
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
JABŁKO, BANAN

Alergeny: gluten, mleko, ryby

Obiad

Zupa pieczarkowa z makaronem łazanki,
zabielana śmietaną

Pyzy drożdżowe z sosem truskawkowym
Borówki
Warzywna przekąska: Słupki marchewki

Kompot z jabłek i wiśni

Alergeny: gluten, mleko, seler 

Podwieczorek

Bakuś Shake 1 szt.
Banan 1 szt.

Alergeny: mleko

Jadłospis może ulec zmianie.

Uwagi:

Dzieci z alergią na mleko otrzymują potrawy (sosy, zupy) niezabielane.
Dzieci z alergiami na dany owoc otrzymują owoc zamienny.

  • Poza napojami wymienionymi w jadłospisie przez cały czas dostępna jest dla dzieci niegazowana woda mineralna
  • Kompot do obiadu przygotowywany jest na bazie świeżych owoców (jabłka, gruszki) z dodatkiem owoców sezonowych i mrożonychSUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
    1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
    b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
    pochodzenia rolniczego;
    2. Skorupiaki i produkty pochodne;
    3. Jaja i produkty pochodne;
    4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
    5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
    6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
    b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    b) laktitolu;
    8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    9. Seler i produkty pochodne;
    10. Gorczyca i produkty pochodne;
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
    12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
    13. Łubin i produkty pochodne;
    14. Mięczaki i produkty pochodne.
    _________
    ( 1 ) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez
    właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Skip to content