jadłospis

Jadłospis

1 Poniedziałek: 29/05/2023

Śniadanie

Chleb wieloziarnisty
z masłem osełkowym
Ser żółty
Szynka tradycyjna
sałata, słupki ogórka, pomidorki koktajlowe
Kakao
Herbata owocowa
WITAMINOWA PRZEKĄSKA

JABŁKO, GRUSZKA

Alergeny: gluten, mleko, orzechy

Obiad

Zupa wiosenna jarzynowa ze świeżą rzodkiewką, pietruszką i zacierką.
Sos brokułowo-pieczarkowy z ciecierzycą.
Kasza gryczana
Surówka z kapusty kiszonej, marchewki, jabłka i pietruszki.
Kompot z jabłek i gruszek

Alergeny: gluten, seler

Podwieczorek

Jabłuszko
Biszkopciki

Alergeny: gluten

2 Wtorek: 30/05/2023

Śniadanie

Chleb wieloziarnisty
z masłem osełkowym
Pasta z jajek, jogurtu
i sera mozzarella
sałata, rzodkiewka, papryka
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi
Herbata owocowa
WITAMINOWA PRZEKĄSKA

TRUSKAWKA, JABŁKO

Alergeny: gluten, mleko, orzechy

Obiad

Zupa dyniowo-marchewkowa z kaszą kuskus,
zabielana śmietaną
Potrawka drobiowa
z warzywami
Ziemniaki z koperkiem
Sałata masłowa z innymi warzywami.
Dressing miodowo-musztardowy na oliwie
Kompot z jabłek i wiśni

Alergeny: gluten, mleko, seler

Podwieczorek

Sok owocowy 100%

3 Środa: 31/05/2023

Śniadanie

Chleb wieloziarnisty
z masłem osełkowym
Twarożek ze szczypiorkiem
Krakowska sucha
sałata, ogórek,
plastry pomidora
Kawa zbożowa Inka
Herbata owocowa
WITAMINOWA PRZEKĄSKA

WINOGRONO, BANAN

Alergeny: gluten, mleko, jaja

Obiad

Zupa ogórkowa na drobiu z ziemniakami
Filet rybny panierowany
Ryż z marchewką
Mizeria z ogórków
z koperkiem na jogurcie
Kompot z jabłek
i truskawek

Alergeny: gluten, mleko, seler, ryby

Podwieczorek

Koktajl owocowo-kakaowy
jabłko-banan-pł. jęczmienne

Alergeny: gluten, mleko, orzechy

4 Czwartek: 01/06/2023

Śniadanie

Chleb wieloziarnisty
z masłem osełkowym
Dżem owocowy 100%
ser żółty
sałata, słupki ogórka, rzodkiewka,
Herbata owocowa
WITAMINOWA PRZEKĄSKA

ARBUZ, JABŁKO

Alergeny: gluten, mleko

Obiad

Zupa krupnik
na drobiu z kaszą jaglaną
Pulpety z mięsa drobiowego, ciecierzycy i jajka z ziołami
Kasza jaglana
Surówka z marchwi
i jabłka
Kompot z jabłek i porzeczek

Alergeny: gluten, seler, jaja

Podwieczorek

Banan i wafle ryżowe 7 ziaren

5 Piątek: 02/06/2023

Śniadanie

Chleb wieloziarnisty
z masłem osełkowym
Pasta z jajek, twarożku i sera mozzarella
Szynka z indyka
sałata, ogórek, pomidorki
Herbata owocowa
Kakao
WITAMINOWA PRZEKĄSKA
MELON, JABŁKO

Alergeny: gluten, mleko, orzechy

Obiad

Barszcz biały z białą kiełbasą
i jajkiem
Sos owocowy z truskawek, wiśni i banana na jogurcie naturalnym
Makaron świderki pełnoziarnisty
Kompot z jabłek i malin

Alergeny: gluten, seler

Podwieczorek

Mus owocowy 100%

Jadłospis może ulec zmianie.

Gramatura: Poniedziałek, 29/05/2023

Gramatura: Wtorek, 30/05/2023

Gramatura: Środa, 31/05/2023

Gramatura: Czwartek, 01/06/2023

Gramatura: Piątek, 02/06/2023

Uwagi:

  • Poza napojami wymienionymi w jadłospisie
  • Przez cały czas dla dzieci dostępna jest niegazowana woda mineralna
  • Kompot do obiadu przygotowywany jest na bazie świeżych owoców (jabłka, gruszki) z dodatkiem owoców sezonowych i mrożonych
  • Codziennie, po podwieczorku gdzie nie ma pieczywa, dostępne są kanapki z powidłami lub dżemem

Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
  11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość dwutlenku siarki dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
Skip to content