Szukaj
Close this search box.
aktualności

Dyniowy czas

Udostępnij:
Kliknij, aby powiększyć grafikę/zdjęcie.

Sezon dyniowy w pełni i aż żal przejść obojętnie obok pomarańczowych, dyniowych stosów, piętrzących się na straganach. Dlatego również w naszym przedszkolu dynia będzie królować na stołach i w dekoracjach. Moda na dania z dyni powinna nas cieszyć, bo są one nie tylko piękne i pyszne, ale także zdrowe. Dynia jest cennym źródłem beta-karotenu, zawiera witaminę A i B kompleks, miedź, potas, wapń i fosfor, a dodatkowo ma dużo błonnika. Dobrą wiadomością dla wszystkich lubiących dynie jest to, że ma ona mało kalorii, można więc pozwolić sobie na odrobinę obżarstwa. Na początek proponujemy: kompot jabłkowo-dyniowy z nutką anyżu i dyniotto z ryżem.

Kompot jabłkowo-dyniowy z nutką anyżu

  • Składniki:
    2 kawałki dyni wielkości dłoni
  • 3 jabłka lub mix jabłek i gruszek
  • 4 – 5 gwiazdek anyżu
  • 3 – 4 goździki
  • szczypta cynamonu (na sam koniec gotowania!)
  • ok. 2 litry wody

Najsmaczniejszy kompot wychodzi z proporcji: dynia – jabłka – 50/50*

Wykonanie:

  1. Dynię obierz i pokrój na duże kawałki. Jabłka pokrój w ćwiartki. Wrzuć do garnka, dodaj anyż i goździki. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem około 30 minut. Kiedy woda zagotuje się zmniejsz ogień do minimum. Na samym końcu dodaj szczyptę cynamonu (dodany wcześniej może zgorzknieć).
  2. Kompot nie wymaga słodzenia, ale jeśli chcesz posłodzić to najlepiej miodem kiedy napój przestygnie.
  3. Jeśli dynia mocno się rozgotuje i w kompocie będą pływać pomarańczowe niteczki warto kompot przelać przez sito. Kolor zależy od ilości dyni i jej rodzaju.

Dyniotto czyli ryż z dynią

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu czy mleka kokosowego
  • 1,5 – 2 szklanki dyni pokrojonej w kosteczkę lub w wersji ekspresowej użyj gotowego musu dyniowego: 6-7 łyżek
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1/4 kostki masła

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • garść świeżych listków szałwii czy pietruszki
  • maleńka szczypta szafranu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • pieprz do smaku
  • sól himalajska do smaku (odłóż porcję dla dziecka i posól resztę)

Wykonanie:

  1. Dynię pokrój w centymetrową kostkę. ***Wersja ekspresowa: gotowy mus dyniowy.
  2. Cebulę pokrój drobniutko.
  3. Wywar warzywny zagotuj ze szczyptą szafranu. (Będziesz stopniowo zalewać nim ryż na patelni).
  4. Na bardzo dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej kokosowy/masło klarowane i wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Zeszklij, ale nie przysmażaj. Dodaj ryż i mieszaj drewnianą łyżką 2-3 minuty. Wlej 1 łyżkę wazową wywaru.
  5. Dodaj dynię i szałwię. Kiedy płyn zostanie wchłonięty, dolej kolejną łyżkę. Kiedy ryż wchłonie cały płyn wlej resztę bulionu i dodaj masło. Często mieszaj.
  6. Dosyp przyprawy i pamiętaj o mieszaniu. Cały proces to około 25 min.

Smacznego !

Skip to content