Sezon dyniowy w pełni i aż żal przejść obojętnie obok pomarańczowych, dyniowych stosów, piętrzących się na straganach. Dlatego również w naszym przedszkolu dynia będzie królować na stołach i w dekoracjach. Moda na dania z dyni powinna nas cieszyć, bo są one nie tylko piękne i pyszne, ale także zdrowe. Dynia jest cennym źródłem beta-karotenu, zawiera witaminę A i B kompleks, miedź, potas, wapń i fosfor, a dodatkowo ma dużo błonnika. Dobrą wiadomością dla wszystkich lubiących dynie jest to, że ma ona mało kalorii, można więc pozwolić sobie na odrobinę obżarstwa. Na początek proponujemy: kompot jabłkowo-dyniowy z nutką anyżu i dyniotto z ryżem.
Kompot jabłkowo-dyniowy z nutką anyżu
- Składniki:
2 kawałki dyni wielkości dłoni - 3 jabłka lub mix jabłek i gruszek
- 4 – 5 gwiazdek anyżu
- 3 – 4 goździki
- szczypta cynamonu (na sam koniec gotowania!)
- ok. 2 litry wody
Najsmaczniejszy kompot wychodzi z proporcji: dynia – jabłka – 50/50*
Wykonanie:
- Dynię obierz i pokrój na duże kawałki. Jabłka pokrój w ćwiartki. Wrzuć do garnka, dodaj anyż i goździki. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem około 30 minut. Kiedy woda zagotuje się zmniejsz ogień do minimum. Na samym końcu dodaj szczyptę cynamonu (dodany wcześniej może zgorzknieć).
- Kompot nie wymaga słodzenia, ale jeśli chcesz posłodzić to najlepiej miodem kiedy napój przestygnie.
- Jeśli dynia mocno się rozgotuje i w kompocie będą pływać pomarańczowe niteczki warto kompot przelać przez sito. Kolor zależy od ilości dyni i jej rodzaju.
Dyniotto czyli ryż z dynią
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu czy mleka kokosowego
- 1,5 – 2 szklanki dyni pokrojonej w kosteczkę lub w wersji ekspresowej użyj gotowego musu dyniowego: 6-7 łyżek
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1/4 kostki masła
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- garść świeżych listków szałwii czy pietruszki
- maleńka szczypta szafranu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- pieprz do smaku
- sól himalajska do smaku (odłóż porcję dla dziecka i posól resztę)
Wykonanie:
- Dynię pokrój w centymetrową kostkę. ***Wersja ekspresowa: gotowy mus dyniowy.
- Cebulę pokrój drobniutko.
- Wywar warzywny zagotuj ze szczyptą szafranu. (Będziesz stopniowo zalewać nim ryż na patelni).
- Na bardzo dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej kokosowy/masło klarowane i wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Zeszklij, ale nie przysmażaj. Dodaj ryż i mieszaj drewnianą łyżką 2-3 minuty. Wlej 1 łyżkę wazową wywaru.
- Dodaj dynię i szałwię. Kiedy płyn zostanie wchłonięty, dolej kolejną łyżkę. Kiedy ryż wchłonie cały płyn wlej resztę bulionu i dodaj masło. Często mieszaj.
- Dosyp przyprawy i pamiętaj o mieszaniu. Cały proces to około 25 min.
Smacznego !