Miło mi poinformować o ukończonym szkoleniu na temat edukacji i promocji żywieniowej.
W nadchodzącym roku szkolnym zapowiadają się kreatywne zajęcia, podczas których dzieci odkryją świata warzyw, owoców i przeróżnych produktów. Maluchy będą miały okazję zwiedzić naszą kuchnię, czy też przygotować zdrowe słodkości z produktów… których zazwyczaj nie znają czy też nie lubią. Dzięki pozytywnym scenariuszom zajęć i psychodietetycznemu podejściu do odżywiania będziemy przełamywać strach przed poznawaniem nowych smaków.
Czas przedszkolny to nierzadko czas pojawiającej się wybiórczości pokarmowej u maluchów. Warto na tym etapie stworzyć im bezpieczną i przyjazną przestrzeń, aby bez presji i negatywnych emocji poznawały i akceptowały to, co dla ich zdrowia jest najlepsze.
Monika Tartak
Intendent MZS Świeradów Zdrój
mgr inż. biotechnolog żywności, psychodietetyk