Dziś na podwieczorek dzieciaki miały pyszne drożdżówki pieczone w przedszkolnej kuchni.
A skoro już cieszymy się naszymi własnymi wypiekami to warto uchylić rąbka tajemnicy na temat samych przygotowań do wypieków.
W warunkach domowych przygotowujemy wypieki według określonych przepisów. Wykorzystujemy np. mąkę w gramach, wodę, mleko w mililitrach. Wszystkie składniki mieszczą się w jednej misce. Żywienie zbiorowe charakteryzuje się tym, że trzeba dobrać gramatury produktów kilkunastokrotnie większe. Dziś przygotowaliśmy 6 dużych blach samego ciasta drożdżowego oraz prawie 10 foremek chlebka na jutrzejsze śniadanie. Z gramów mąki mamy każdorazowo użyte kilogramy mąki. Ogromne miski, dzieże, mnóstwo włożonej siły oraz precyzyjnie opracowane i odmierzone składniki. Poza przygotowaniami zwracamy też szczególną uwagę na wymagania jakościowe i ilościowe dla posiłków wynikające z zapisów rozporządzenia Ministra Zdrowia.
Mamy nadzieję, że pierwsze, wiosenne wypieki smakowały naszym przedszkolakom!