aktualności

Tydzień kolorowych past

Udostępnij:
Kliknij, aby powiększyć grafikę/zdjęcie.

Za nami tydzień kolorowych i zdrowych past warzywnych 🙂

Pasty warzywne mogą być doskonałą alternatywą dla wędlin, serów, ryb czy klasycznego masła. Możemy w ten sposób dostarczyć do diety dziecka więcej składników odżywczych, w tym zdrowych tłuszczy czy różnorodnych białek np. pochodzenia roślinnego (fasola, groszek, ciecierzyca).
Taką pastę można przygotować wspólnie z dzieckiem w prosty i szybki sposób. Tym samym wiemy co dokładnie podajemy swojemu dziecku w jego codziennej diecie.

Nasz „Tydzień kolorowych past” obfitował w aż 5 różnorodnych past warzywnych, które to dzieci miały na swoich śniadaniowych stołach.
1. Zielona pasta z awokado, jajka, odrobiny pietruszki (ta jest praktycznie niewyczuwalna w smaku), soku z limonki oraz oliwy z oliwek
2. Żółta pasta z pieczonej dyni, marchewki i brzoskwini z cynamonem i ziarenkami sezamu
3. Różowa pasta z tylko dwóch składników: gotowanego buraczka i serka śmietankowego „Mój Ulubiony”.
4. Pasta z suszonych pomidorów i oliwek – ta świetnie nadaje się na bazę do pieczywa zamiast masła
5. Pomarańczowa pasta a’la hummus z pieczoną dynią, ciecierzycą, masłem orzechowym, oliwą i sokiem z cytryny.

Pasty to świetny dodatek do pieczywa, wafelków ryżowych, naleśników, tortilli, bułek i wielu innych.
A co ważne – z pewnością zawiera mniej soli niż tradycyjne sklepowe produkty.

   

Skip to content