aktualności

Jak radzić sobie z wybiórczością pokarmową u dzieci: Wsparcie dla rodziców

Udostępnij:
Kliknij, aby powiększyć grafikę/zdjęcie.

Jak radzić sobie z wybiórczością pokarmową u dzieci: Wsparcie dla rodziców

Wybiórczość pokarmowa, neofobia żywieniowa, zespół ARFID, awersja pokarmowa – to coraz częściej pojawiające
się kategorie diagnostyczne obejmujące trudności w żywieniu małych dzieci.

Wybiórczość pokarmowa u dzieci jest wyzwaniem dla wielu rodziców, którzy troszczą się o zdrowie swoich dzieci.
Często obserwujemy, że maluch preferuje jedynie kilka ulubionych potraw, a nowe smaki czy tekstury wywołują u niego niepokój lub wręcz odrazę.
Repertuar produktów sprowadza się do tak zwanej „diety beżowej”. Taka dieta często składa się z  produktów takich jak chleb, makaron, naleśniki, żółty ser, produkty mleczne,
dwa rodzaje owoców lub produktów o podobnej strukturze i kolorze. Brakuje w niej różnorodnych składników odżywczych. Tego typu dieta może prowadzić do niedoborów witamin,
minerałów oraz błonnika, co negatywnie wpływa na zdrowie i rozwój dziecka.

Zaburzenia odżywiania u dzieci to problem bardzo złożony i wymagający podejścia zarówno diagnostycznego, jak i terapeutycznego wielu specjalistów [1].
Wybiórczość pokarmowa u dzieci może mieć różne podłoże. Jednym z głównych czynników jest neofobia żywieniowa, czyli lęk przed próbowaniem nowych potraw.
Dzieci mogą obawiać się nieznanego smaku, konsystencji lub wyglądu jedzenia co prowadzi do ograniczania swojej diety tylko do znanych i akceptowalnych dla nich pokarmów.

Dodatkowo, w niektórych przypadkach, wybiórczość pokarmowa może być związana z zaburzeniami takimi jak ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder),
które powodują silny dyskomfort lub niechęć do jedzenia określonych pokarmów z powodu ich smaku, zapachu, konsystencji lub innych cech sensorycznych.

Jak więc radzić sobie z wybiórczością pokarmową u dzieci? Przede wszystkim, ważne jest, aby zachować cierpliwość i nie narzucać dziecku jedzenia, którego nie lubi.
Istotne jest również wprowadzanie nowych potraw stopniowo i zachęcanie do próbowania, ale bez presji.
Warto eksperymentować z różnymi sposobami przygotowywania potraw, aby dostosować się do preferencji dziecka.

Konsultacja z pediatrą lub dietetykiem może być również pomocna, zwłaszcza jeśli wybiórczość pokarmowa dziecka staje się problemem zdrowotnym
lub prowadzi do niedoborów żywieniowych. Specjaliści mogą zaproponować strategie i techniki, które pomogą w zwiększeniu akceptacji nowych pokarmów i urozmaiceniu diety dziecka.

Ważne jest również, aby unikać stosowania kary za odmowę jedzenia lub stosowania jedzenia jako nagrody.
Dziecko powinno mieć pozytywny stosunek do jedzenia i być zachęcane do eksploracji różnych smaków i tekstur w sposób, który jest dla niego komfortowy i bezstresowy.

Wspieranie dziecka z wybiórczością pokarmową wymaga cierpliwości, zrozumienia i konsekwencji.
Dążenie do zrównoważonej diety i zdrowego podejścia do jedzenia jest kluczem do zapewnienia właściwego rozwoju dziecka.

Za mną szkolenie „Wybiórczość pokarmowa u dzieci w spektrum autyzmu”.
Obszerne, kompleksowe i bardzo merytoryczne.
Warto patrzeć oczami dziecka, również na świat jego odżywiania się.

Rodzice chcący skonsultować temat odżywiania się swojego malucha znajdą mnie w gabinecie 116 lub na bloku żywienia przedszkola.

Monika Tartak
Kierownik Stołówki MZS Świeradów Zdrój
mgr inż. biotechnolog żywności, psychodietetyk

[1] „Czy to już ARFID? Praktyczny przewodnik dla rodziców i specjalistów” M.Baj-Lieder, R. Ulman-Bogusławska
Skip to content